onsdag 18 januari 2012

Kan inte låta bli att kommentera Jerringpriset

Efter ett aktivt dressyrpass, på en bångstyrig häst som idag var rädd för sin egen skugga, satte jag mig på bussen hem igen och läste Metro och hittade en upprörande insändare. Hade egentligen inte tänkt kommentera detta, men kan verkligen inte låta bli längre... Som många kanske vet, så vann Rolf-Göran Bengtsson i år det största och mest prestigefyllda priset i årets svenska idrottsgala, nämligen Jerringpriset. Roffe vann EM-guld detta år, och nu är han dessutom rankad världsetta i sin sport - allt detta som förste svensk någonsin att uppnå. Sporten vi talar om är hästhoppning. Ridsport.

Många, alldeles för många, tycker inte att detta är rättvist, trots att hela 44,5% av folket röstade på just Roffe, och den tidigare nämnda insändaren i tidningen idag klagade också på detta: "inträffade något tekniskt fel, eller varför vann inte Hellner?". Allt för många klankar ner på ridsporten och Roffes insatser, för "ridning är ju ingen sport, det är en hobby" och "det är ju hästen som gör allt jobbet". Nedvärderande kommentarer så som dessa syns överallt: radio, tidningar, Facebook, Twitter. Det är fler än jag som upprörs och blir rent utav förbannade av detta, och som redan valt att skriva om detta; dessutom, de skriver säkerligen mycket bättre än vad jag skulle kunna göra, så jag rekommenderar er att läsa denna text om respekt, denna om sport- och mediesverige, och slutligen denna om genusperspektiv och om att skrämma den mansdominerande sportvärlden. Alla tre artiklar har något viktigt att säga, så LÄS.

Avslutningsvis, till alla fotbollshuliganer och snusspottande hockeyfans runtom i landet, som inte tycker att världens bästa (bokstavligen!) Rolf-Göran Bengtsson förtjänade att vinna årets Jerringpris, vill jag bara säga: kyss er nånstans där solen int skiner.

Sommaren 2009 fick jag se RGB in action i Dublin (så ja, jag har fotat bilden själv). Grymt duktig liten man med enormt mod och styrka. GRATTIS TILL ETT MYCKET VÄLFÖRTJÄNT PRIS, Roffe!

Vi kan nu bara hoppas att media börjar ge ridsporten lite mera utrymme. Det är ändå Sveriges näststörsta sport. And that's a fact.

2 kommentarer:

  1. bra skrivet Malin! :) Är inte insatt alls men håller med om att det kom onödigt många negativa kommentarer i media angående detta!

    SvaraRadera
  2. Tack Meri, det värmer! Det är så löjligt att en till största delen kvinnodominerad sport ska få så mycke skit av just de manliga sportjournalisterna...

    SvaraRadera