tisdag 11 januari 2011

This Facebook-shit scares me

Alltså nu börjar jag nästan tycka att Facebook går för långt. Är det bara jag som tycker det är skrämmande onödigt att veta exakt när och var ens vänner och bekanta befinner sig? Syrrans pojkvän Mani, bland andra, utnyttjar denna funktion, och sorry man, no offence, men behöver vi verkligen bli upplysta om när du kommit fram till jobbet, skolan eller hem till er kämppä eller liknande självklart ställe?

Jag undrar bara... vad blir då nästa grej? Kanske att Facebook talar om när du går på toaletten eller går ut med soporna? Och då är ju följdfrågan ganska uppenbar; vem f-n bryr sig?

7 kommentarer:

 1. Alltså inte bara det att det känns onödigt att veta var ens bekanta befinner sig via facebook... Men om det visar sig att någon vill en illa är det här inte bara onödigt, utan farligt. Jag har så pass negativa erfarenheter i kategorin "harmlös communitykontakt utvecklas till psykskadad stalker" att jag ser till att vare sig jag eller mina vänner kan berätta för omvärlden var jag befinner mig via facebook. Så pass att jag inte geotaggar så värst mycket foton på flickr heller... Det blev en liten ögonöppnare det där nämligen: Alla behöver inte veta allt, inte ens sånt man kanske tycker är harmlöst.

  SvaraRadera
 2. Ja jösses, det har du absolut rätt i! Jag tänkte inte ens på att det faktiskt kan vara farligt också...

  SvaraRadera
 3. non taken

  men FYI, facebook funktionen "places" finns bara i usa ännu. Den jag använder är genom en iPhone/iTouch app som heter 4sq (http://foursquare.com/).
  Jag använder den för de finns (tro det eller ej) folk som vill veta var jag är. eftersom jag är ganska onåbar största delen av dagarna! Vi är nu några vänner som använder det för vi gillar att hålla reda på varandra. Och vill du inte bli upplyst om var jag håller hus så kan du mycket enkelt blockera den applikationen från din fb hemsida. Jag tror säkert det finns värre saker som du inte heller vill läsa men inte tror jag nu att du sitter och kollar i genom dom heller? ;)
  btw, så sitter jag just nu på soffan. Min position e 60°4'55'' N, 19°56'38'' Ö , säkert 4 gången idag så nu har jag säkert också en "local-badge" . Sådär, ifall du undra...

  SvaraRadera
 4. Okeej!? Nån sån grej har jag inte hittat på Fb, än. Men det kommer väl. Egentligen borde man ju ta bort sig därifrån så skulle man slippa spendera så mycket tid där och sluta störa sig på alla plötsliga uppdateringar och omändringar.. men då de e så intressant när man har tråkigt.

  SvaraRadera
 5. Mani, okej tack för upplysningen ;) och nä, jag e för lat för o orka blocka funktioner på FB, he får va, helt enkelt!

  Stina, you just wait, snart börjar nån av dina vänner använda sej av funktionen också ;)

  SvaraRadera
 6. You r right malin, no one wants to know that. a friend of a friend of mine postet that she is in hospital to get her child, who the fuck gives a shit!
  my boss always uses ist... sorry man i rly dont wanna know... but at least the good thing is that u can block the function if u dont wanna use it!
  like me ^^

  SvaraRadera
 7. det är lite smågalet ja, men man kan välja vem som har tillgång till informationen. JAg ser både positiva och negativa saker med funktionen. Det är på ett vis sjukt att hela tiden tala om för alla vart man är, kan tycka att grejen me å checka in ÖVERALLT är lite overkill, men det roliga med det är tex om du är ute en kväll. Checkar in nånstans, ser att nån gammal polare även checkat in...lite slumpade möten kan ju inte var fel. Dock tror jag aldrig jag kommer palla me det själv, har för fan inte ens sökbart nummer på eniro. Vill inte kunna bli hittad. haha

  SvaraRadera